Marisker

Marisken består av hud og bindevev. Marisker er løse hudfolder/hudlapper i endetarms-området som ofte utgjør restene etter en tidligere hemoroide som man får det ofte (hos kvinner i forbindelse av graviditet og under fødsel) eller langtidig hård avføring.

Marisker blør ikke og har vanligvis ingen smerter, men tilstanden gir en visse utfordringer med hygienen og i økende grad kosmetiske problem. 

Marisker er ingen farlig tilstand. Dersom du er i tvil om diagnosen, eller dersom du er plaget av mariskene, bør du kontakte vår gynekolog for nærmere utredning og eventuelt behandling.

Behandling av marisker

Behandling av marisker gjøres dersom man er plaget. Oftest fjernes hudlappen kirurgisk med lokalbedøvelse, i enkelte tilfeller gjøres operasjonen i narkose.

Marisker trenger kun behandling dersom de gir deg plager. Mange opplever marisker som kosmetisk skjemmende, mens andre opplever at marisken gir hygieniske utfordringer. I enkelte tilfeller kan man også plages av kløe eller irritasjon omkring marisken.

Behandlingen innebærer fjerning av hudfolden(e) med laser, nesten ingen blødning i forhold til metoder. Operasjonen gjøres oftest i lokalbedøvelse, men i enkelte tilfeller vil man foretrekke narkose (hvis det er veldig store hudfolder), det vil si at du sover under operasjonene.  Vanligvis vil du kunne reise hjem umiddelbart etter operasjonen

Før operasjonen

Det er best hvis man kan tømme sin tarm dagen før operasjon og man trenger ikke gå på do på operasjon dagen, ved enten ta avføringstabletter som man kan kjøpe på apotek reseptfri eller avførende urte te som du kan kjøpe hos os på Arna Clinic.

Etter operasjonen

Man må bruke helst ispose i det første dag etter operasjon for å hindre hevelse. Det kan ta inntil ca. 1 måned etter operasjonen før sårene er grodd fullstendig, i løpet av denne perioden kan man oppleve noe smerter og ubehag i endetarmsområdet. Ofte vil legen anbefale smertestillende de første dager etter operasjon og avføringstabletter/ eller avførende urte te for å gjøre avføringen myk den første tiden.

Smertestillende

Man kan ta et gram Paracet og en ibux evt. Paragin Forte hver 8 timer det første 2-3 dager.

Komplikasjoner

Operasjon for marisker er et relativt lite kirurgisk inngrep med få bivirkninger. Som alle operasjoner vil det derimot være en liten risiko for blødning, infeksjon og allergisk reaksjon mot bedøvelsesmiddelet.

Prisen: 6000,- kr. inkludert en kontroll time ca en mnd etter operasjon