Ufrivillig barnløshet (infertilitet)
Diagnosen barnløshet, (infertilitet) , betyr nedsatt fruktbarhet dersom man har prøvd å få barn i minst et år uten å lykkes.
Primær infertilitet er når kvinnen aldri har vært gravid. Sekundær infertilitet er når kvinnen har vært gravid tidligere. Hos unge friske par er sannsynligheten for å oppnå befruktning i løpet av en menstruasjonsperiode 20 til 25%, og i løpet av ett år rundt 90 prosent. Kvinnens evne til å bli gravid reduseres etter som årene går, og risikoen for spontanabort øker. Etter 35-årsalderen er kvinnens fertilitet vesentlig redusert. Det er beregnet at en av ti opplever periodevis eller vedvarende ufrivillig barnløshet.
Hva kreves for en fruktbarhets prosess?
For at en kvinne skal bli gravid må en hel serie hendelser skje til rett tid.
- Kvinnen må produsere en eggcelle.
- Mannen må produsere friske sædceller.
- Eggcellen må kunne passere fra kvinnens eggstokk og gjennom egglederen.
- Paret må ha sex rundt tidspunktet der egget frigjøres.
- Sædcellene må kunne svømme opp i skjeden og livmoren, og videre inn i egglederen mot egget.
- Egget må befruktes av mannens sædceller.
- Det befruktede egget må kunne feste seg i kvinnens livmorvegg.
Sædcellens vei til egget kan være en utforderende reise.
Det kan ta tid for et par å oppnå graviditet. Nesten 90 % av par som forsøker lykkes innen et år. Hvis du har prøvd i mer enn ett år uten å lykkes, kan du ha fruktbarhetsproblemer.
Det er mange mulige årsaker til at par har problemer med å få barn. En eller begge kan ha et problem.
- Hos to av ti infertile par har mannen et problem.
- Hos rundt fire av ti infertile par er det kvinnen som har nedsatt fruktbarhet.
- Hos tre eller fire av ti par har begge parter et problem.
- Hos to av ti par kan ikke legene avdekke årsaken til den reduserte fruktbarheten, dette kalles uforklarlig infertilitet. Dersom dere har uforklarlig fruktbarhet, finnes det behandling som kan hjelpe dere begge
I 40 % av tilfellene ligger årsaken til barnløshet hos kvinnen, i ca. 20 % hos mannen, i 30 prosent hos begge og i 10 prosent av tilfellene finner man ingen forklaring.
Nedsatt fruktbarhet – kvinner
Her er de viktigste årsakene til at kvinner ikke blir gravide:
Eggstokkene dine frigjør ikke eggceller regelmessig. Legene sier da at du ikke ovulerer, eller har eggløsning, regelmessig. Dette er hovedproblemet for en tredjedel av kvinnene. En av de vanligste grunnene til dette er en tilstand som heter PolyCystiskOvarieSyndrom (PCOS). PCOS er forårsaket av en hormonell ubalanse.
- 15 prosent av kvinnene har skadete eller blokkerte eggledere. Egglederne er «rørene» som kobler eggstokkene til livmoren din. Dersom rørene er tette, vil egg og sædceller ikke kunne nå hverandre. Den vanligste årsaken til tette eggledere er en infeksjon som kalles egglederbetennelse. Årsaken er ofte den seksuelt overførbare infeksjonen klamydia.
- fem prosent av kvinnene som ikke blir gravide, har en tilstand som heter endometriose. Celler fra livmorslimhinnen, endometrien, begynner å vokse utenfor livmoren, noen ganger rundt eggstokkene og egglederne som kalles Endometriose.
- Noen kvinner opplever tidlig overgangsalder. Da slutter eggstokkene å frigjøre egg. Dette skjer vanligvis mellom 45 og 55 års alder. Det kan imidlertid skje tidligere hos noen kvinner. Din fruktbarhet synker også før overgangsalderen, allerede fra 35 års alderen. Den synker raskere når du er over 40 år.
- Et lite antall kvinner lager for lite av de to hormonene som gir eggløsning. Hormonene kalles luteiniserende hormon (LH) og follikkelstimulerende hormon (FSH).
- Kuler i livmorveggen kalt livmorsknuter eller myomer kan forhindre at et befruktet egg kan vokse i livmoren. Livmorsknuter kan være forårsaket av endringer i hormonnivåer. Det er ikke kreft.
Nedsatt fruktbarhet – menn
De fleste menn med fruktbarhetsproblemer har ett eller flere av de følgende problemer:
- For få sædceller, dvs. lavt antall sædceller
- Sædceller med unormal form som ikke kan bevege seg normalt eller befrukte egg
- Sædceller som ikke svømmer godt
En normal sædcelleprøve skal inneholde minst 40 millioner sædceller eller minst 20 millioner sædceller per milliliter. Minst halvparten av disse skal ha bevegelse og svømme med en bevegelsesretning. Dersom du har færre sædceller enn dette, har du et lav sædcelletall. Dette betyr ikke at du er helt infertil, men befruktningen kan ta lengre tid. Noen menn har svært få eller ingen sædceller. Et lavt sædcelletall kan skyldes en ubalanse av hormoner, tidligere skader av testiklene, en infeksjon i testiklene eller mannens gener.
Noen menn lager nok sædceller, men har ereksjonsproblemer eller problemer med å få ejakulasjon, altså sædutløsning. Det siste kan skyldes en blokkering i rørene mellom testiklene og penis. Sæden kan også gå” baklengs” inn i blæren snarere enn ut gjennom urinrøret. Dette kan være forårsaket av en nerveskade. Nerveskader kan skyldes diabetes eller kirurgi.
Utredning/undersøkelse for barnløshet
Hvis du og partneren din ikke har kunnet få barn, er første skritt å gå til fastlegen/gynekolog. Det kan være lurt om dere går sammen til legen. Legen vil stille dere noen spørsmål, gjøre en fysisk undersøkelse og ta noen tester.
Legen spør hvor lenge dere har prøvd å få barn og hvor ofte dere har sex. Kvinnen blir spurt om eventuelle tidligere graviditeter, seksuelt overførbare sykdommer, tidligere infeksjoner, om hun har gjennomgått noen operasjoner, hvilken prevensjon hun har brukt, når hun sluttet å bruke det og eventuelle medisiner hun bruker. Dere vil også bli spurt om generell helse og livsstil.
Kvinner vil bli spurt om de har mensen, og menn om de noen gang har hatt kusma. Hvis du har prøvd å få barn i over ett år, vil du sannsynligvis bli henvist til en spesialist. Kvinner over 35 år kan bli henvist tidligere. Hvis det er andre aspekter i deres historie som gjør nedsatt fruktbarhet sannsynlig, kan dere også henvises tidligere til spesialist.
Utrednings for fruktbarhetsproblemer
Legene vil sørge for at dere begge blir testet.
Blodprøver:
For kvinner vil dette innebære en blodprøve (Progesteron) rundt dag 21 av menstruasjonssyklusen. Her undersøkes det om du har normal eggløsning. Nivået av hormoner som frigjøres når du har eggløsning måles i ditt blod. Hormon nivåene kan også sjekkes tidligere i din menstruasjonssyklus. De andre blodprøve er AMH
(Anti Müller hormon) viser hvor mange egg kvinnen har, FSH, LH, Østradiol, SHBG, Progesteron, Prolaktin, TSH, T3, T4.
Sæd analyse:
For menn vil dette innebære og avlegge en sædprøve. Den analyseres for å se om du har et normalt antall sædceller og om sædcellene har normal form og utseende i mikroskop.
Ved unormal eggløsning eller sædkvalitet kan legen gi dere behandlingsråd. Hvis testene viser normal eggløsning og normal sædcelleprøve, vil kvinnen sannsynligvis bli bedt om å ta flere tester for å se etter andre årsaker.
Undersøkelser som gir mer informasjon om kvinnes infertilitet:
Gynekologiske undersøkelse med ultralyd av kvinnes indreorganer: I utredningen og behandlingen av ufrivillig barnløshet må man ta en gynekologisk undersøkelse for å ta de nødvendig prøver samt celleprøve.
Undersøkelsen omfatter samt ultralydundersøkelse av livmorhals, livmor og eggstokker. Ultralyd av kvinnelige kjønnsorganer foretas som regel med såkalt transvaginal teknikk. Et lydhode med ultralydgele og kondom utenpå føres inn i skjeden. Ved ultralyd kan man se det mulig forandringer som livmorsvulster, ofte godartede muskelknuter, livmor polypp, PCO, og endometriose, som kan vær årsaker for nedsatte infertilitet.
Hysterosalpingografi (HSG):
HSG er en røntgenundersøkelse som viser innsiden av en kvinnes livmor og egglederne. Røntgenlegen kan se etter blokkeringer eller svulster. Undersøkelsen kan være smertefull, og legen din kan råde deg til å ta smertestillende medisiner på forhånd. Under testen vil legen sprøyte væske inn i livmoren din gjennom livmorhalsen. Væsken vises på røntgenbildene, og slik kan legene se om den passerer gjennom livmorhulen og langs egglederne dine. Dersom egglederne er tette, vil legene kunne se at væsken ikke passerer gjennom dem.
Leger kan også bruke en ultralydsonde i skjeden din for å få frem bilder av livmoren og egglederne. Dette kalles vaginal ultralydundersøkelse. Noen ganger kan ultralyd vise hvordan egg vokser i eggstokkene.
Hyterosalpingo Contrast Sonografi (HyCoSy)
Hysterosalpingografi (HSG) er en røntgenundersøkelse hvor man sprøyter kontrastvæske inn i livmoren for å fremstille selve livmorhulen, og se om det er normal passasje gjennom egglederne. Undersøkelsen er spesielt aktuell ved utredning av ufrivillig barnløshet
Hysteroskopi:
Leger bruker hysteroskopi til å diagnostisere og behandle problemer i eller nær livmor. Du får lokalbedøvelse eller narkose før denne testen. Under undersøkelsen bruker legen et tynt teleskoplignende instrument. Det føres fra skjeden, gjennom livmorhalsen og inn i livmoren. Legen kan se om du har livmor knuter eller andre problemer som kan hindre egg i å vokse i livmorveggen. Legen din kan også ta en liten prøve av celler i livmorveggen.
Diagnostiske Laparoskopi (kikkhull operasjon)
Man kan utføre kikkhull operasjon gjennom bukveggen for å se nærmere på eggstokkene, egglederne og livmor. Du vil sannsynligvis trenge narkose. Legen går inn med et lite rør med et kamera på enden gjennom et lite snitt ved navlen. En slik laparoskopi kan avdekke endometriose, tette eller skadede eggledere, cyster på eggstokkene eller livmor knuter (Myoma). Legen kan ta vevsprøver og eventuelt fjerne svulster og reparere enkelte skader.
Laparoskopi gir en liten risiko for blødning eller skade på andre deler av kroppen. Det kan ta en stund å komme seg etter inngrepet. Hvis andre tester er normale, må du i samråd med legen din avgjøre om du skal gjøre denne undersøkelsen. Det kan vær mulig å få behandling uten at denne undersøkelsen gjøres først.
Hvis du har polycystisk ovariesyndrom (PCO) og klomifen (hormon tilskudd) ikke virker, gir laparoskopisk boring i eggstokkene deg en sjanse på 30–60 prosent for å bli gravid i løpet av seks til tolv måneder. Dette er omtrent den samme sjansen som hormonsprøyter eller Metformin gir.
Også for kvinner med tette eller ødelagte eggledere er kirurgi et alternativ. Man kan da forsøke å reparere eller fjerne egglederen. Hvis skadene på egglederne er små, kan kirurgi være like bra som in vitro-fertilisering (IVF). For de fleste kvinner med tette eller ødelagte eggledere er imidlertid IVF en bedre behandling. Hvis egglederne er hovne og fulle av væske, kan operasjon av egglederne forut for IVF doble sjansen for å få et barn.
Hvis du har endometriose eller Adenomyosis, kan kirurgisk fjerning av skadet vev rundt eggstokkene og livmor hjelpe. Ved endometriose vokser celler fra slimhinnen i livmoren, endometri, utenfor livmoren. Dette kan føre til arrdannelse og skader. Dersom du opereres for endometriose vil kirurgen fjerne skadet vev som kan hindre graviditet.
Om lag én av fire kvinner som gjennomgår kirurgi for endometriose blir gravide etterpå. Omtrent én av fem kvinner som ikke opereres for endometriose blir gravide.
All kirurgi er forbundet med mulige komplikasjoner, som for eksempel en narkosereaksjon eller infeksjon. Disse operasjonene har en ganske lav risiko.
Behandling av nedsatt fruktbarhet
Medisin:
Hvis du er en kvinne og har problemer med eggløsning eller uforklarlige fruktbarhetsproblemer, anbefales du sannsynligvis først medisinen Klomifen.
Klomifen stimulerer til eggløsning. Etter to til fire behandlingssykluser med klomifen, får rundt seks av ti kvinner med eggløsningsproblemer eggløsning, og om lag én av ti blir gravide. Tre ganger flere kvinner blir gravide med Klomifen enn uten behandling.
Klomifen kan gi bivirkninger, men de er vanligvis ikke alvorlige. Du kan gå opp i vekt og bli hoven. Hvis du blir gravid mens du tar Klomifen, øker sannsynligheten for å få tvillinger eller trillinger. Det hender også at det er mer enn tre fostre, men dette er mindre vanlig. Dette skjer fordi Klomifen kan få eggstokkene dine til å frigjøre mer enn ett egg om gangen. Så mange som én av ti kvinner som blir gravide når de bruker Klomifen får mer enn ett barn.
Hvis Klomifen og Metformin ikke virker, eller hvis du har en tilstand der du ikke lager nok hormoner, såkalt hypogonadotrofisk hypogonadisme, kan legen din foreslå hormonsprøyter. Disse sprøytene tar du én gang daglig i tolv dager fra starten av menstruasjonssyklusen din. Legen vil sjekke hvordan eggene dine vokser ved hjelp av ultralyd.
Hormonsprøyter inneholder follikkelstimulerende hormon (FSH) og/eller luteiniserende hormon (LH). De hjelper deg å ovulere, altså å modne egg til eggløsning. Dersom du har polycystisk ovarie-syndrom (PCOS) og blir behandlet med hormonsprøyter, har du en 10–33 prosents sjanse for å bli gravid for hver syklus.
En bivirkning av hormonsprøyter kalles ovarialt hyperstimuleringssyndrom (OHSS). Milde symptomer er hevelser i ben eller armer, vektøkning og følelse av å være oppblåst i magen. Rundt én av ti kvinner får mer alvorlige bivirkninger som kvalme eller oppkast, tungpustet og problemer med nyrene eller leveren. Som Klomifen øker hormonsprøyter sannsynligheten for tvillinger eller trillinger.
Hormonsprøyter kombineres ofte med en behandling der sædceller settes direkte inn i livmoren. Det kalles inseminering, og kan gi større sjanser for graviditet enn vanlig sex. Inseminering kan hjelpe når sædcellekvaliteten er dårlig, det vil si for eksempel ved lavt antall sædceller eller sædceller som ikke svømmer godt.
Kirurgi:
Det finnes ulike typer kirurgi som kan hjelpe kvinner med å få barn. Hvilken operasjon du blir tilbudt avhenger av årsaken til fruktbarhetsproblemene.
Hvis du har polycystisk ovariesyndrom kan en kikkhullsoperasjon hjelpe deg, en kirurg lager da en rekke små hull i eggstokkene. Dette får eggstokkene til å frigjøre egg. Dersom du gjennomgår en laparoskopi for å undersøke eggstokkene, kan legen eventuelt utføre denne behandlingen på samme tid. Du trenger da narkose.
Hvis du har polycystisk ovariesyndrom og Klomifen ikke virker, gir laparoskopisk boring i eggstokkene deg en sjanse på 30–60 prosent for å bli gravid i løpet av seks til tolv måneder. Dette er omtrent den samme sjansen som hormonsprøyter eller Metformin gir.
Også for kvinner med tette eller ødelagte eggledere er kirurgi et alternativ. Man kan da forsøke å reparere eller fjerne egglederen. Hvis skadene på egglederne er små, kan kirurgi være like bra som In Vitro-fertilisering (IVF). For de fleste kvinner med tette eller ødelagte eggledere er imidlertid IVF en bedre behandling. Hvis egglederne er hovne og fulle av væske, kan operasjon av egglederne forut for IVF doble sjansen for å få barn.
Hvis du har endometriose, kan kirurgisk fjerning av skadet vev rundt eggstokkene og livmor hjelpe. Ved endometriose vokser celler fra slimhinnen in i livmoren, endometrien og utenfor livmoren. Dette kan føre til arrdannelse og skader. Dersom du opereres for endometriose, vil kirurgen fjerne skadet vev som kan hindre graviditet.
En av fire kvinner som gjennomgår kirurgi for endometriose, blir gravide etterpå. Omtrent én av fem kvinner som ikke opereres for endometriose blir gravide.
All kirurgi er forbundet med mulige komplikasjoner, for eksempel en narkosereaksjon eller infeksjon. Disse operasjonene har ganske lav risiko.
In Vitro-fertilisering (IVF), Prøverørsbefruktning
Prøverørsbefruktning, på fagspråket kalt in vitro-fertilisering (IVF) er den vanligste formen for høyteknologisk fruktbarhetsbehandling. Det er en svært krevende behandling som kan gi store bivirkninger, spesielt for kvinnen. Du må tenke nøye gjennom de mulige konsekvensene, positive og negative, før du takker ja. Det kan hjelpe og snakke med en rådgiver først.
Leger foreslår normalt IVF først når ingen andre behandlinger har virket. IVF kan hjelpe ved fruktbarhetsproblemer grunnet forskjellig årsaker, inkludert eggløsningsproblem, tette eggledere, endometriose og noen sædcelleproblemer. Det er ikke nok forskning til sikkert å kunne si hvor mye IVF hjelper par med uforklarlige fruktbarhetsproblemer, men prøverørsbehandling blir noen ganger prøvd også her.
Ved IVF blander forskere mannens sædceller med kvinnens egg på laboratoriet. Sædceller får der anledning til å smelte sammen med eggene. Legene setter deretter befruktede egg, som nå kalles embryo inn i kvinnens livmor slik at de kan vokse.
Engelske tall viser at omtrent ett av fem par som får IVF, får barn etter ett forsøk. Vi vet imidlertid ikke hvor mange av disse kvinnene som uansett hadde fått barn. Husk at dette er gjennomsnittstall og dine individuelle sjanser vil avhenge av hvor dere får gjort behandlingen og deres personlige forutsetninger. Sjansene for at dere lykkes er mye bedre dersom kvinnen er under 35 år. Spør legen om hvor bra IVF virker for par med aktuelle fruktbarhetsproblem, i din aldersgruppe.
Det er noen variasjoner i prøverørsbefruktning. ICSI, som står for intracytoplasmatisk sædcelleinjeksjon, er en behandling der leger tar en frisk sædcelle fra mannen og injiserer den direkte inn i kvinnens egg for å befrukte det. Så settes det befruktede egget tilbake i kvinnens livmor, som ved IVF. ICSI virker noen ganger når IVF har vært forsøkt forgjeves.
GIFT står for gamet intrafallopian transfer. Leger setter her en egg- og sædblanding inn i en av kvinnens eggledere i stedet for at egget befruktes på laboratoriet. De lager et lite snitt i kvinnes mage, og kikhull operasjon. Sædcellene befrukter her egget i en av kvinnens eggledere på tilnærmet naturlig måte.
Før disse behandlingene må kvinnen ta hormonsprøyter for å kontrollere eggløsningen. Hun kan da få bivirkningene som nevnt ovenfor. Rundt én av 50 kvinner som gjennomgår IVF, får alvorlige problemer med hjerte og sirkulasjon, lunger, lever eller nyrer. Noen ganger er dette farlig, og du må da kanskje på sykehus.
Hvis du blir gravid med IVF, kan du få mer enn ett barn. Legene setter mer enn ett foster inn livmoren for å øke sjansene for at ett barn skal bli født. Snakk med legen din om hvor mange embryoer som vil bli satt inn i din livmor.
Barn født etter prøverørsmetoden har litt økt risiko for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Dette er sannsynligvis på grunn av det økte antallet tvilling- og flerling fødsler, og at flere eldre kvinner tar IVF, snarere enn på grunn av IVF i seg selv. Der er intet kunnskapsgrunnlag for økt risiko for fosterskader med IVF.
Hvis du vurderer ICSI, bør du snakke med legen din om mulig risiko for barnet. Denne risikoen er ukjent. Det finnes imidlertid noe forskning som tyder på at barn som er født etter ICSI, har økt risiko for alvorlige fysiske og psykiske problemer.
Prognose
Hva du velger å gjøre med fruktbarhetsproblemer er en veldig personlig sak. Det vil avhenge av hvor viktig det er for deg å få barn med dine egne egg eller sædceller. Noen par ønsker flere tester og mer behandling enn andre.
Enkelte par med fruktbarhetsproblemer får uansett barn etter hvert. Hver måned blir kvinnen i ett til to av 100 par med diagnostisert nedsatt fruktbarhet gravid uten at noen av partene har gjennomgått medisinsk behandling.
Om du velger behandling, vil sjansene for suksess avhenge av flere faktorer:
- Kvinnens alder. Behandling er sjeldnere vellykket hos kvinner over 35.
- Årsaken til din infertilitet
- Typen behandling du får
- Klinikken hvor du blir behandlet. Noen klinikker har bedre suksessrate enn andre.
Hvis den første behandlingen ikke virker, må du tenke nøye igjennom hva slags behandling du er forberedt på å prøve. Dersom behandlingen ikke fører frem, kan dere vurdere andre strategier som for eksempel donor sæd eller adopsjon. Hvis du diskuterer følelsene dine rundt disse alternativene med din partner, vil du være bedre forberedt på hva som skjer i månedene som kommer.
Klinikken som tilbyr behandlingen, skal kunne gi deg mer informasjon om forskjellig alternativer som passer for dere. Vær oppmerksom på at tester og behandlingsmetoder for infertilitet kan være en påkjenning, fysisk, følelsesmessig og noen ganger økonomisk.