Klamydia (Chlamydia)

Klamydia infeksjon er en kjønnssykdom. Det er den mest vanlige seksuelt overførte sykdommen i Norge. Infeksjonen skyldes en betennelse med bakterier i urinveiene og/eller i livmoren.

Etter smitte ved seksuell kontakt gir den ofte en katarr i urinrør og skjede med kløe, irritasjon og utflod. Mange blir smittet uten å ha symptomer. Halvparten av alle menn og 79-90% av kvinnene har ikke plager. Andre kan gå i lang tid med milde symptomer. Tiden fra smitte til eventuelle symptomer (inkubasjonstiden) er 5-14 dager.

Fordi mange er uten symptomer, er det klokt å ta klamydia prøver ved:
1. samtidig forekomst av kjønnsvorter
2. økt utflod
3. underlivsinfeksjon eller bukhule-infeksjon hos kvinner
4. blødningsforstyrrelser hos kvinner under 25 år gammel
5. provosert abort og hos gravide

Pasienten oppsøker ofte legen på grunn av svie og kløe i urinrøret, hos kvinner kan det dessuten være utflod og små blødninger fra livmorhalsen.
Klamydia er en kjønnssykdom som for menn kan føre til urinrørskatarr (uretritt), bitestikkel betennelse (epididymitt), prostatabetennelse (prosatitt) eller endetarms betennelse (proktitt). Hos kvinner kan klamydia føre til urinrørskatarr (uretritt), livmorhalsbetennelse (cervicitt), livmorbetennelse (endometritt), egglederbetennelse (salpingitt) eller bukhinnebetennelse (peritonitt). Dette kan føre til sterilitet (barnløshet).

Klamydia hos menn
Klamydia hos kvinne

Undersøkelse for klamydia skjer ved å ta en prøve med bomullspinne direkte fra urinrør eller livmorhals. Urinprøver kan også brukes. Da brukes morgenurin eller etter å ventet minst en time etter forrige vannlating.

Klamydia i Munn
Klamydia i øyne

Behandling av klamydia:

Det behandles med antibiotika.  Det er viktig å undersøke din partner også, slik at hun/han også kan bli behandlet.  Du må huske på at mange har Klamydiainfeksjonen uten symptomer. Kontrolldyrkning gjøres fire uker etter behandling for å sikre at klamydiaen er borte.

Hvis klamydia infeksjonen blir behandlet tidlig i forløpet oppstår det sjelden problemer som sterilitet (barnløshet).