Kjønnsvorter (Condylomer)

Kjønnsvorter er utvekster i huden, ca. 1-3 mm i diameter, med litt ruglete overflate. Kjønnsvorter kan sitte rundt endetarmsåpningen eller i endetarmen, rundt skjedeinngangen, i skjeden, i urinrøret eller på livmorhalsen. Hos menn finner vi de oftest på penis-skaft eller forhud, sjelden på penishodet. Man kan ha alt fra en enkeltstående vorte til store vorteansamlinger.

Kondylomer har ofte en blomkålsaktig overflate. De kan være fra knappenålshode store til dobbelt valnøtt størrelse. Vortene kan sitte i skjedeåpningen, i skjedeveggen og på livmortappen, penis, ved endetarmsåpningen og ved munn.

Kondylomer hos menn
Kondylomer ved endetarmen
Kondylomer hos kvinne
Kondylomer ved munn

Årsaker:

Tilstanden skyldes en infeksjon i huden med et virus som kalles humant papillomavirus (HPV). HPV stimulerer hudens overflateceller til å dele seg, og dermed oppstår vorter som fortykkelser i huden. Tiden fra viruset smitter til symptomene opptrer, er vanligvis mellom en og seks måneder, men den kan også være lenger.

HPV overføres ved seksuell omgang. 70 prosent av partnerne til personer med kjønnsvorter har dette selv. Kjønnsvorter i endetarmen kan være et resultat av analsex, men finnes også hos personer som ikke har analsex. HPV-viruset kan også spres med fingrene.


Oftest oppdages kondylomene ved at man ser dem. De kan også klø og det kan svie ved samleie. Ikke alle som blir smittet med viruset utvikler kondylomer.
Kondylomer er en av de vanligste seksuelt overførte virussykdommene i Norge. Den forekommer oftest i begynnelsen av 20-årene, men man kan bli smittet når som helst i livet. Det er beregnet at 10 prosent av alle menn og kvinner får kjønnsvorter før 45 års alder. De siste 10 – 20 årene har det vært en stor stigning i antallet pasienter som søker lege på grunn av kondylomer.
Tiden fra man blir smittet og til vortene kommer er som regel to til tre måneder, men det kan variere fra en måned opptil et år.

I Norge tilbys nå vaksine mot HPV viruset til jenter i 7.klasse.

Kondylomer kan går bort av seg selv uten behandling i noe tilfella. Kondylomene kan også fjernes (de fleste) med frysebehandling eller fjerne det med laser.
Man kan også pensle vortene med Canthacur eller Aldara. Aldara brukes hjemme annenhver dag (dyrt).
Nå når de fleste skolejenter (11-12 år) blir vaksinert mot kondylom-virus kan vi regne med en minskning av kondylomer i fremtiden.