HIV og AIDS

HIV er et virus som ødelegger vårt immunsystem. Når HIV smittede får sykdommer og symptomer på grunn av langt kommet immunsvikt kaller vi det AIDS.

HIV er en forkortelse for Humant Immunsvikt Virus. Viruset gir en HIV-infeksjon hos de som blir smittet.. Det kan gå langt tid fra man blir smittet til man opplever noen symptomer på infeksjonen. Derfor kan man smitte andre uten å vite om det selv. Uten behandling utvikler sannsynligvis alltid de som har en HIV-infeksjon AIDS, selv om det kan ta mange år.
HIV kan påvises ved en blodprøve. Det tar ca 3 måneder fra man er smittet til HIV sikkert kan påvises i blodet. Testen er gratis og kan tas hos hvilken som helst lege. Testen kan tas anonymt. Fra du har tatt testen til du får svar tar det ca. 1 uke.

Hvordan smitter HIV?

HIV overføres fra en smittet til en usmittet person på tre måter:

  • Ubeskyttet sex (uten kondom). Det kan være enten analt eller vaginalt samleie, eller oral sex. *
  • Overføring av infisert blod. Enten via blodoverføringer (svært lite sannsynlig i Norge) eller ved deling av sprøyter.
  • Fra smittet mor til foster/barn under svangerskap eller ved fødsel.
    For å unngå smitte ved seksuell omgang er det viktig å bruke kondom på riktig måte. HIV smitter ikke ved vanlig sosial omgang. Det betyr at man fint kan bo sammen med en HIV smittet på vanlig måte eller ha HIV smittede venner uten å bli smittet selv. Det er heller ikke påvist at HIV smitter ved kyssing.