Gonoré

Gonoré er en kjønnssykdom som skyldes betennelse med bakterier i urinveiene og kjønnsorganene. De fleste smittes utenlands.

Tidsintervallet for Gonorè infeksjon, fra man er smittet til man merker symptomer, er vanligvis fra 1 til 7 dager, men kan være betydelig lengre.

Gonoréprøver tas med bomullspinne fra urinrøret hos menn, og fra livmorhals hos kvinner. Eventuelt kan prøvene tas fra hals eller endetarm.
Symptomene er forskjellige hos menn og kvinner, og det er viktig å merke seg at gonoré i mange tilfeller kan forløpe helt uten symptomer.


Hos kvinner er det bare mellom en tredjedel og halvparten som har så store plager at de søker lege. Symptomene er først og fremst utflod og svie ved vannlating.
Hos menn finner man ofte tyktflytende utflod (slim, puss) og vannlatingsbesvær. Sykdommen har fått navnet “dryppert” på grunn av ukontrollert utflod gjennom urinrøret.
En kjønnssykdom som gonoré kan føre til bitestikkel betennelse hos menn, og

egglederbetennelse hos kvinner. Dette kan føre til sterilitet (barnløshet).

Gonoré behandles med antibiotika (ciprofloxacin, ciproxin, ceftriaxon), men en gonorébakterie kan være resistent over for de mest brukte antibiotika, så det er alltid nødvendig å bli kontrollert etter behandlingen for å se om gonorésykdommen er borte.

Det er viktig at partneren til den som har gonoré alltid lar seg undersøke og eventuelt behandle.

Bruk Kondom!